Nieuws Juli 2013

Een mooi, nieuw en nuttig gebouw in Nambuma, Malawi

building_outside

Op 26 juni ben ik gaan kijken in Nambuma naar het nieuwe gebouw. Ik reed met Willem Kerkhof mee samen met Catharine, een Duitse arts. Nambuma ligt 56 Km van Namitete. Ondertussen weten we de weg en kunnen we het gemakkelijk vinden. Op het Malawische platteland kun je alle kanten op en je moet maar net de juiste weg en afslag gekozen hebben. Dat maakt dit soort reizen telkens weer spannend. We werden die dag, zo als gebruikelijk, hartelijk ontvangen door Sister Modesta, die daar de leiding heeft. Mijn laatste bezoek aan Nambuma was 3 maanden geleden, dus ik was erg benieuwd naar hoe het uiteindelijk geworden zou zijn.

people

Het nieuwe gebouw staat er prachtig bij. Het was op die dag volop in gebruik: het was een woensdag, dan is het antenatal kliniek; er was een grote drukte, veel vrouwen, die voor controle van hun zwangerschap kwamen. In een van de 3 onderzoeks kamertjes wordt de HIV of de aids test gedaan bij alle nieuwe patienten: zo hebben ze privacy voor zo’n gevoelig punt als te horen of ze wel of niet besmet zijn.

people

Het gebouw staat in een hoek van het Health Centre en maakt deel uit van de ommuring. Je moet het zelf zien om te ervaren, dat het daar precies op zijn plek staat. De centrale overdekte, gedeeltelijk open ruimte kwam mooi tot zijn recht met stenen zitplaatsen aan de kanten en wel 50 vrouwen die zich daar kennelijk thuis en op hun gemak voelden

De totale kosten zijn op iets meer dan 16.000,- euro gekomen. Onze aanvraag voor financiering bij Cordaid werd afgewezen. Toen dachten we: dan doen we het zelf we. Onze stichting Stichting St Gabriel begon met 6000,-- euro. Dat is ook genoeg gebleken, de rest is door spontane giften bij elkaar gebracht en.......

Op de laatste foto zie je de achterkant van het gebouw.

Namitete, 8-7-2013, Jacob van Wijk