Nieuws en Berichten

Nieuws July 2020

mask


Malawi heeft een nieuwe president en daarmee een nieuwe regering. Het was in het nieuws, op de TV in Nederland. De rechter in Malawi deed op 3 febr. 2020 uitspraak: de verkiezingen van 21 mei vorig jaar moesten over: zo geschiedde op 23 juni; er was een grote opkomst en…. de zittende president, Mutharika, werd weggestemd. Lazarus Chakwera werd de nieuwe president. Het was nog best spannend, maar het is gelukt. Ik heb reëele hoop dat de nieuwe regering het goed gaat doen. Malawi gaat nu een betere toekomst tegemoet, dat hoop ik van harte. De gerechtelijkle macht heeft hun onafhankelijkheid laten zien, dat is positief.

In deze nieuwsbrief verder: informatie over de corona epidemie in Malawi, de renovatie van de OPD: ons nieuwe grote project en ander nieuws.

De Corona pandemie: die breidt zich langzaam in het land uit; hopelijk loopt het niet zo’n vaart, we weten het niet: dit virus blijft overal op de wereld onvoorspelbaar dus ook in Malawi. In Madisi ziekenhuis zijn nog geen positief getestte patienten. De 3 grote steden: Blantyre, Lilongwe en Mzuzu hebben de grootste aantallen. Afwachten…. het landelijk officiele! dodental is op 20 juli : 55 en het aantal bevestigde gevallen: 2810. Dit zijn alleen de geteste patienten.

Verbouwing van de OPD = Out Patients Department; het is ons huidige grote project. Begonnen eind maart, schiet het op, maar is het nog lang niet klaar. De ambulance had jaren geleden,- bij gebrek aan beter,- een plaats gekregen waar eigenlijk de wachtruimte voor de OPD-patienten was. Een nieuwe, dubbele garage is nu klaar en in gebruik genomen. Mooie gele deuren, toch?Deze verbouwing was hard nodig; het levert vele verbeteringen op. De 4 nieuwe onderzoekskamers zijn groter en bieden privacy door de stenen muren; in de oude situatie waren er houten wandjes,.. zowat iedereen kon meeluisteren.. Er komt een grote behandel kamer met 3 werkplekken; zo is er ruimte voor meerdere patienten tegelijk. Dit is practies bij verkeersongevallen; Madisi ligt aan de M1,- een drukke hoofdweg. Er komt een ruime staffroom, koffie kamer, er was er geen; groot genoeg voor vergaderingen. Verder een vernieuwde grote wachtruimte, wat belangrijk is in deze corona tijd. De toiletten zijn na al die jaren aan volledige vernieuwing toe. Alle vloeren worden betegeld: dat kost véél geld, maar het is prachtig en zéér hygiënies. Deze nieuwe OPD gaat een groot deel van ons jaarbudget opmaken; onze donateurs mogen weten dat hun goede gaven weer goed besteed worden….. iedereen mag komen kijken…CPAP voor pasgeborenen. Gloednieuw, van Diamedica. € 850,-- Gaat nu mee in mijn koffers. CPAP geeft ademondersteuning, het is geen beademing. www.diamedica.co.uk

Nieuw ECHO apparaat. Het ziekenhuis heeft één goed apparaat, een Phillips Clear Vue 350. Het stopte te werken, pas na 3 maanden was het hersteld. Wij hebben nu een Philips Lumify aangeschaft: zeer compact, is mobiel en de prijs redelijk: € 6171. ‘t maakt gebruik van een Samsung tablet als scherm. De qualiteit is uitstekend. Het is een reserve apparaat, maar gaat verder gebruikt worden op verlosafdeling.
bedden

Nieuwe bedden

Via Warm Hart voor Malawi heeft een soroptisten groep aan Madisi Hospital een donatie gedaan specifiek voor Moeder en Kind zorg. Voor dat geld werden 5 bedden gekocht en konden er 6 lokaal geproduceerd worden door een metaal bedrijf in de buurt, mooi toch! Op de foto: afladen van matrassen door het bestuur: dokter, accountant, matron, personeels zaken, alsof zij dat elke dag doen….

thabita

De nieuwe maternity = verlosafdeling is nu 1,5 jaar in gebruik: het is een blijvend succes; het aantal bevallingen groeit g-e-s-t-a-a-g….. Goed nieuws ook van de kinderafdeling: ook daar méér patientjes: in de maand april waren er 263 opnames, het hoogste aantal ooit… Onze zorg gaat naar de langdurige opnames van kinderen met brandwonden en bovenbeens fracturen; financieel moeten wij dan vaak bijpassen. Dit is Thabita, 9 jaar oud, na 5 weken kon ze weer leren lopen, eerst met krukjes. Voor de familie waren de ziekenhuis kosten te hoog…. Thabita ging lopend de deur uit…

solarHet zonne-panelen-project blijft een geweldig grote aanwinst voor het ziekenhuis; in augustus draait het één jaar; dan gaan we berekenen hoeveel kilo-watt-uur we in het eerste jaar verdiend hebben. Het echte voordeel is de betrouwbaarheid, geen black-outs meer; juist dáár is iedereen zo blij mee. In het droge seizoen moeten de panelen regelmatig stofvrij gemaakt worden: deze nieuwe watertank heeft schoon water van de Water Board, dan gaat het dak niet roesten.

Wij, onze stichting, we gaan door, we doen wat we kunnen. Blijf de stichting steunen…. het levert echt veel goeds op voor de mensen in Madisi en Malawi. Met deze nieuwe regering EN met onze steun gaat het goed komen…
Warme groet, Jacob van Wijk, voorzitterNieuws September 2019

Madisi

sgert


In deze nieuwsbrief vertellen we verder over het Madisi Mission Hospital. Daar bouwen en verbouwen we en dáár gaan we mee door. Het ziekenhuis wil nog zo veel en wij kijken hoe we ze daarbij kunnen helpen: niet bij de pakken neerzitten… In de afgelopen 2,5 jaar hebben we al veel bereikt. Onze stichting ondersteunt de vernieuwingen en verbeteringen en: er kan nog zó véél gedaan worden.

Veel gebeurd, veel tot stand gebracht in Madisi hospital: deze nieuwsbrief brengt je weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes. Per 1 januari werd de nieuwe verlosafdeling, de labour ward in gebruik genomen: dat is een groot succes: iedereen blij: de verpleegsters, de vroedvrouwen, het bestuur, de patienten, de vrouwen die bevallen nog het meest; het aantal bevallingen per maand is nu bijna verdubbeld. Een nieuwe, - nou ja, zo goed als.. operatietafel ter vervanging van een roestig, defecte, krakkemiekige, zeer oud model, werd bij MEDIC in Apeldoorn gevonden, met 950,- euro betaald en op 26 maart met Gert zijn aanhanger naar Zevenhuizen, bij Rotterdam, gebracht, waar Mission&Relief voor het verdere vervoer naar Malawi per container zorgde. We konden zo nog meer spullen en dozen met dit transport laten meegaan.

Madisi hospital heeft sinds een maand electriciteit uit zonnepanelen. Het is hiermee minder afhankelijk geworden van het openbare net; dat in Malawi al jaren slecht is: soms vaker géén, dan wél stroom. Het nieuwe systeem is daarop een grote verbetering; het zal zeker geld gaan uitsparen, een goede investering in de toekomst. Het project begon in september 2018, toen de stichting: Warm Hart voor Malawi aan onze stichting: St.Gabriels Hospital, € 15.000,- aanbood voor een project in Madisi hospital. Gekozen werd voor een groot zonnepaneel systeem. De Malawische firma PoweredByNature deed uitgebreid onderzoek betreffende de energie voorziening van het ziekenhuis; eerst op 5 december 2018, 2de keer op 17 januari; hun voorstel en hun offerte werden door het ziekenhuis bestuur geaccepteerd: de kosten: 47,759,356,-MK = € 56.664,- wel veel geld. Wij, onze stichting, gingen in de maanden daarna het nog ontbrekende geld bij elkaar zoeken. Op 29 april werd een contract tussen PoweredByNature en onze stichting gesloten. Op 1 juli een vergadering in Madisi hospital, aanwezig waren: ziekenhuis bestuur, mr Kacheche van PoweredByNature en van onze stichting: Jacob van Wijk en Giel de Pooter. Wij, Giel en ik, hebben op die vergadering toegezegd om het systeem uit te breiden met 12 extra panelen en 8 extra accu's; hiermee neemt én de capaciteit én de betrouwbaarheid van het systeem aanzienlijk toe. Een uitbreiding later zou technische problemen opleveren. De prijs steeg wel... tot... € 73.885,- De eigenlijke installatie begon in juli met tussenin 2 weken vertraging, wachtend op materiaal. In totaal liggen er nu 84 grote panelen op het dak en staan er 52 grote, 200AH,- accu's in de controle kamer; daar hangen verder: 6 MUST onvormers aan de muur plus één charge controller. De accu's zijn onmisbaar voor de stroomvoorziening als de zon niet schijnt.

electricityEn dan... op vrijdag 16 augustus ging het systeem zonder haperen gewoon werken... Alle lampen in het ziekenhuis lieten licht schijnen, dat van de zon zelf kwam, mooi toch... Hiermee zijn we er nog niet; het systeem zal komende jaren nauwkeurig gecontroleerd en bewaakt worden. De capaciteit zal zo goed mogelijk benut en bijgesteld moeten worden, maar niet overladen mogen worden. Het ziekenhuis heeft al heel veel "ouderwetse" lampen vervangen door LED-lampen, die met slechts 4,5 watt toch veel licht geven. Dit project vroeg veel tijd en veel zorg; het is ons duurste project ooit, maar het was ook een geweldige uitdaging. Nu het werkt, geeft het veel voldoening, en... we blijven er zorg voor dragen...

solar


De nieuwe moderne tandartsen stoel in onze vernieuwde tandartsen kamer is 2 maanden klaar; technisch helemaal functioneel; helaas bleek de dental therapist geld in eigen zak te steken. Er komt een nieuwe; die de tandartsen praktijk hopelijk goed zal laten lopen.

Voor dit jaar hebben we al veel geld uitgegeven, deel daarvan is een persoonlijke lening. Nu tijd om eens rustig met het ziekenhuis bestuur rond de tafel te gaan zitten: eens terug kijken, wat hebben we bereikt en daarna samen nieuwe plannen maken.

Onze stichting is nog steeds springlevend; we zijn niet groot, wel doelgericht en 100 procent effectief...

Dank namens de mensen in Malawi voor alle bijdragen en donaties; daar gaan we mee verder...

Warme groet uit Malawi, Jacob van Wijk, voorzitterNieuws October 2018

Constructief Bouwen

sepconstruct


In deze nieuwsbrief vertellen we verder over het Madisi Mission Hospital. Daar bouwen en verbouwen we en dáár gaan we mee door. Het ziekenhuis wil nog zo veel en wij kijken hoe we ze daarbij kunnen helpen: niet bij de pakken neerzitten… In de afgelopen 2,5 jaar hebben we al veel bereikt. Onze stichting ondersteunt de vernieuwingen en verbeteringen en: er kan nog zó véél gedaan worden.

sepconstruct2
postnatal

Momenteel wordt de verlosafdeling verbouwd. De beschikbare ruimte daarvoor is beperkt, namelijk 10 bij 7 meter: daar binnen komen 6 kamertjes met een verlosbed. Die bedden waren eerst gescheiden door gordijnen; die vervangen we nu door halfsteens muurtjes: dat geeft veel meer privacy. Logistiek en bouwkundig is het een hele klus. 2 oktober ben ik weer terug in Madisi en dan kan ik met eigen ogen zien hoe ver het is opgeschoten. Tijdens deze verbouwing is de verlosafdeling tijdelijk ondergebracht in de nieuw gebouwde Post Natal ward. Daarvan hierbij een foto: de verlosbedden staan hier wel erg dicht bij elkaar. Er was al een prematuren kamer en een nursery, = “baby kamer”, dezen worden nu ook verbouwd, mooi gemaakt en opnieuw ingericht. Wat wel helemaal nieuw is, is een Staff Room, een aparte kamer voor de verpleegsters en ander staff; voor de koffie en thee, ook voor kleine vergaderingen en bijeenkomsten; daar kan ook een persoonlijk gesprek gevoerd worden.

tandart

Een nieuwe ontwikkeling wordt de installatie van een tandartsen unit in het ziekenhuis. Wij hebben van DHIN (= Dental Health International Nederland, die zitten in Houten,) een gebruikte, maar helemaal gereviseerde tandartsenstoel met alle bijbehorende apparatuur gekregen, nou ja, tegen een vergoeding van €2500,--. Het transport kostte ons €1500,- Het zit in een container, die is al onderweg; het zal in oktober aankomen. Dan moet het nog wel geïnstalleerd worden; allerlei verbindingen en aansluitingen gemaakt worden. Madisi ziekenhuis heeft al een tandartsen kamer en een Malawisch HBO-tandarts. Die mag “boren en vullen”. Hiermee geeft het ziekenhuis meer service aan de bevolking en het zal wat extra inkomen opleveren. Op de foto is de huidige tandartsenstoel te zien: daar zit niks op of aan; het zou een kappersstoel kunnen zijn…

Werkplaats. Stap voor stap wordt sinds een half jaar de technische werkplaats opgeknapt. Het lekkend dak wordt gerepareerd, er komt een stevige werkbank, een gereedschappen kast is aan de muur bevestigd en een grote schoonmaak laat de ruimte weer fris en helder eruit zien. Hierna kunnen we voor noodzakelijke gereedschappen gaan zorgen.

We zijn benaderd door een andere Nederlandser stichting, die in hetzelfde gebied in Malawi ondersteuning geeft in de gezondheids zorg. Samen hebben we méér budget en méér ervaring. Als er een samenwerking komt, dan In de volgende nieuwsbrief daar meer over. Willem Kerkhof heeft inmiddels ook het St.Gabriel’s Hospital verlaten; hij verhuist naar Chezi, een parochie gelegen tussen Lilongwe en Salima. Mijn komende termijn in Malawi begint 1 oktober; op 8 december ben ik weer terug in mijn Rotterdam. Tot zo ver ons Madisi project. Volgende Nieuwsbrief wat meer ander nieuws; Madisi gaat mij aan het hart... Rest mij heel veel dank aan alle gulle gevers. Al het geld wordt goed besteed, kijk maar in deze brief….

Warme groet uit Malawi, Jacob van Wijk, voorzitterNieuws September 2017

Inzegening

aartsbischop


Op 10th August 2017 kwam de aartsbischop van Lilongwe naar Madisi voor de inzegening van de vernieuwde kinderafdeling en meteen ook de mooie, nieuwe Ford Ranger ambulance. De bouw was klaar, de kinderafdeling was al in gebruik, maar er ontbrak nog wat… of je nou gelooft of niet, zo’n inzegening is altijd goed….. na de zegening komt dan de dankbaarheid; dat straalde van alle gezichten af. Wij, het stichtingsbestuur,- we waren alle drie aanwezig,- wij waren ook helemaal tevreden. Het ziekenhuis had alles feestelijk versierd met slingers en ballonnen, mooi om te zien. Emmanuel, onze bouwer, kan voldaan terugkijken op 8 maanden intensief werk. Ons budget voor 2017 is hiermee wel behoorlijk geslonken; maar daar hebben we dan ook wat goeds voor terug. In deze tijd werd ook de ambulance aangeschaft; hieraan hoefde onze stichting maar een derde bij te dragen. Wij beraden ons over het vervolg; er is nog genoeg te doen in Madisi hospital, eerst even overleggen….

desk
nruimte

Hiernaast zien we de nieuwe verpleegsters post: door Emmanuel met moderne materialen in elkaar gezet. Op de foto hieronder is door de doorgang de behandelruimte van de kinderafdeling te zien. De foto is genomen vanuit wat de intensive care ruimte gaat worden.

nambulance

Een ruimte met 4 prachtige douches en 4 toiletten staat niet op een foto; het is even goed een geweldige verbetering. Hier rechts onder: de bisschop en de zegening van de ambulance; die is inmiddels 6 maanden oud, ziet er nog steeds als gloednieuw uit. Het bestuur en de mensen van het ziekenhuis zijn er nog steeds zeer blij mee.


Onze stichting is kleinschalig, 100% effectief en…. zo gaan we door. In december bestaan we al weer 10 Jaar Heel veel dank aan alle gulle gevers.

Tot zo ver ons Madisi project. Volgende Nieuwsbrief wat meer ander nieuws; Madisi ging ons aan het hart, vandaar…

Warme groet uit Malawi, Jacob van Wijk, voorzitterNieuws December 2016

Nieuwsbrief van de Voorzitter

Nieuws Augustus 2016

Sustainable Charcoal Production in Malawi: Evaluation of Industrial Equipment

Nieuws April 2016

Madisi hospital: een nieuw project, een nieuwe uitdaging …..

Op zoek naar wat onze stichting verder zou kunnen doen, hebben Willem en ik op 14 maart een bezoek gebracht aan het ziekenhuis Madisi; het is 2 uur rijden vanaf Namitete; het ligt aan de hoofdweg tussen Lilongwe en Kasungu. Ik ken het nog van 45 jaar geleden, want toen was het ook van de zusters van het St.Gabriel’s in Namitete. Ze hebben het in 1987 aan een andere zusterorde overgeven. Die hebben zich 10 jaar later terug getrokken. Het ziekenhuis, -best wel groot met 126 bedden,- is bezig een nieuwe start te maken. Sinds een half jaar is er een nieuwe administrator en een nieuw hoofd van verpleging. Samen met een Congolese arts en de personeels functionaris, willen zij het ziekenhuis weer op een goed niveau laten functioneren. We hebben op 14 maart goed rond gekeken: er is echt veel achterstallig onderhoud en er ontbreekt letterlijk van alles. Duidelijk, dat dit een grote uitdaging voor dit nieuwe ziekenhuis bestuur is. Maar eens zien wat wij met onze stichting hieraan kunnen bijdragen. Het krijgt in ieder geval veel ruimte in ons budget voor 2016….madisi

De administrator, mr. Oswald Lunda, heeft inmiddels een aanvraag ingediend bij MIVA voor een nieuwe ambulance. MIVA is een Nederlandse organisatie. Hun kantoor staat in ’s Hertogenbosch. De vorige ambulance is in oktober 2015 onherstelbaar zwaar beschadigd bij een aanrijding. Ik zal bij MIVA “een goed woordje doen”. Willem heeft inmiddels al voor 10 nieuwe matrassen gezorgd; het is een klein begin. In de operatiekamer ontbreekt veel; het meest nodig is een nieuw anaesthesie apparaat. De Medical Council van Malawi, te vergelijken met onze inspectie gezondheid, heeft de huidige apparatuur afgekeurd. Voor zo’n 16.000,-- euro kunnen we er een aanschaffen in Engeland. De meeste missieziekenhuizen hebben een zusterorde als beherend en besturende organisatie. Vooral het goede beheer van de financien is altijd een heikel punt. Hier in Madisi hebben wij, van onze stichting, voorlopig vertrouwen in in het huidige dagelijkse bestuur.cylinders

In het St.Gabriel’s zijn nu 5 handzame zuurstofcylinders in gebruik genomen. Deze cylinders kunnen door een compressor gevuld worden. Het systeem, door onze stichting aangeschaft, is sinds maart 2016 in gebruik. Op de foto zie je zo’n cylinder in een aan de muur bevestigde houder. De foto is genomen in de nieuwe behandelruimte op de kinderafdeling. Het ziet er rommelig uit, dat is het ook vaak; de foto hoeft ook niet mooier te zijn… 2 kindjes worden behandeld, je zier maar een kopje.Tot zo ver het “laatste nieuws”. Er is nog genoeg te doen voor onze stichting. Dank aan alle donoren; jullie geld wordt goed besteed. Ons devies: kleinschalig, 100% effectief……

Warme groet uit Malawi, Jacob van Wijk, voorzitterNieuws Februari 2016

Making Charcoal Production in Malawi Sustainable

Nieuws November 2015

Voorjaar In Malawi We gaan hier de zomer tegemoet; de regens mogen komen; veel mensen hebben hun lapje grond al klaar: het ontkruid is weg en hun bouwland ligt in mooie voren en ruggetjes klaar; dat alles is 100% handwerk, door mannen en vrouwen. Je ziet ze op het land met gebogen rug hard werken; ze doen alles met een korte hak. Op 11 november hebben wij, Willem Kerkhof en ik, het St.Joseph Community hospital in Ludzi en het St.Michael Community hospital in Guilleme bezocht. We komen er regelmatig, al jaren, echter nu werd het wel weer eens tijd.hospital

In Ludzi bekeken we de overdekte kookplaats, waar we bijna 3 jaar geleden 15 Envirofit houtkacheltjes, hebben geplaatst. Ze deden het nog allemaal, ondanks dat ze erg veel geleden hebben door het zeer intensieve gebruik. We gaan ze vervangen door het nieuwste type van Envirofit, de Econofire. Heel leerzaam om te zien hoe deze moderne producten het in de werkelijkheid doen. Verder in Ludzi de maternity bezocht; uit de boeken blijkt, ik tel dat altijd even na, dat er gemiddeld 100 bevallingen per maand waren. Twee goede bloedrukmeters met bijbehorende stethoscoop zijn nodig en de vroedvrouw vroeg om een Doppler apparaat. Daar kunnen we voor zorgen. Met een Doppler kan de hartslag van het ongeboren kind nauwkeurig gevolgd worden. In het laboratorium zullen we zorgen voor een goede HB meter, die nauwkeurige en betaalbare! bepalingen kan doen. Ons werkbezoek gedaan hebbende, kregen we een heerlijke lunch en daarna door naar Guilleme. De mooie Girbau ziekenhuis-wasmachine, 6 jaar geleden door onzer stichting aangeschaft en betaald, staat al 2 maanden stil. Met Flora Niyongo, de electricien, gaan we ernaar kijken. Hopelijk valt de schade mee.stove

Op 13 november bezochten we Nambuma. We zagen 2 nieuwe ontwikkelingen: er wordt een grote, nieuwe operatie afdeling gebouwd; de aannemer is al begonnen en het ziekenhuis krijgt 220 volt stroom; op termijn krijgen ze aansluiting op het Malawische net. Sinds kort hebben ze grote accu combinaties met 2000 watt omvormers, gevoed door solar panels. Tot nog toe hielden wij het 12 volt verlichtings systeem bij met speciale LED lampen, af en toe een nieuwe accu of een nieuw zonnenpaneel op het dak. Dat is nu allemaal niet meer nodig. Het afgelopen jaar hebben we hun watervoorziening weer op orde gebracht en helder, schoon water stroomt nu nog steeds uit de kraan. Nambuma heeft nu grote donors gevonden; wij, onze stichting, we houden ons voorlopig op de achtergrond.construction

Droogte - Het land smacht naar regen. Veel rivieren staan droog, waar in andere jaren in dit jaargetijde nog iets water in zou staan. In het afgelopen regenseizoen is er minder regen gevallen; daardoor staat het waterpeil in het Meer Malawi lager: de 3 Malawische waterkracht centrales zijn daarvan afhankelijk en leveren daardoor al een half jaar minder stroom. De electriciteit valt hierdoor in het hele land regelmatig uit. Voorlopig wordt dat niet beter….Dreigende voedselschaarste. Het huidige El Nino weersysteem, dat voor een deel het weer op aarde bepaalt, zal in dit deel van Afrika minder regen, veel droogte geven. De Malawische kranten voorspellen hongersnood op veel plaatsen. UNICEF zegt dat ook. Het zijn serieuze voorspellingen; er staat Malawi nog wat te wachten. Met de economie van Malawi gaat het ook niet goed. Er is een hoge inflatie en de corruptie op regeringsniveau blijft maar doorgaan.Uitbreiding van de behandelruimte op de kinderafdeling. Het betreft een aanbouw, we voegen 15 vierkante meter toe aan de bestaande ruimte. Deze extra ruimte is nodig, omdat we meer apparatuur gaan gebruiken, maar ook omdat ons niveau van werken omhoog gaat. 8 Oktober begon Emmanuel, onze bouwer, met de fundamenten; ruim 3 weken later is de bekisting van het betonnen platte dak al weer weggehaald. Het gaat er op de kinderafdeling allemaal iets anders uitzien: dat is even wennen. Het is een bijzondere constructie en het gaat mooi worden. Ik ben erg benieuwd.Dit bouw project wordt betaald door Luxemburg. Eenzelde soort aanbouw staat nu geplanned voor de verlosafdeling; dat zou onze stichting kunnen betalen; het een en ander moet nog beslist worden, ook omdat de kosten nog niet goed bekend zijn.Nieuwe dokters: 31 Juli kwam Anke Fischaleck, een duitse kinderarts voor 8 maanden. Daar werk ik nu mee samen. Begin oktober arriveerde Klaus Flohr en zijn vrouw Catharine. Hij is gynaecoloog en werkte jaren geleden als tropenarts in Kenya. Hij past goed in het team; hij blijft minimaal 2 jaar.Verder nieuws - Ik blijf een week langer en kom zaterdag 5 december terug. De afwerking en inrichting van het nieuw gebouwde gedeelte: daar “moet” ik bij zijn. Kijk op onze website voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de kookkacheltjes. Tot zo ver. We gaan verder, nog genoeg te doen. Ons banknummer ontbreekt natuurlijk niet.Warme groet uit Malawi, Jacob van Wijk, voorzitterNieuws October 2015

Promotion of Clean Cookstoves and Solars in Malawi

Nieuws Augustus 2015

Clean Cooking Progress Report

Nieuws Juli 2015

Nieuwsbrief - Stichting St.Gabriel’s Hospital

Nieuws Maart 2015

Working Visit Malawi March 7-22, 2015 - Giel de Pooter

Nieuws Januari 2015

Clean Woodstoves Donated to Flood Affected Households in Malawi

Nieuws December 2014

Promotion of clean cooking in Malawi

Nieuws November 2014

Clean cooking project Progress Report November 2014

Gedetailleerd informatie betreffende het clean cooking project kan gevonden worden op onze facebook pagina

Financing the stove project in Malawi

Nieuws Augustus 2014

Clean cooking project Progress Report August 2014

Gedetailleerd informatie betreffende het clean cooking project kan gevonden worden op onze facebook pagina

Financing the stove project in Malawi

Nieuws November 2013

The commissioning of the first 725 Envirofit clean cook stoves in Malawi was a superb success

Nieuws September 2013

Onze website heeft nu een nieuw onderdeel: Nieuws en Berichten; daar komt deze nieuwsbrief in. De Fotogalerij gaat weg. Er komt ook een afdeling: Archief. Plannen Zondag 13 oktober ga ik weer voor 2 maanden naar Namitete. Dat is dan de 3de keer dit jaar. 3 Augustus kwam ik terug van 2 maanden werk daar. Een aantal kleinere en grotere klussen vragen om een vervolg en … ik kijk nu al uit naar mijn nieuwe huis daar. Mijn basis motivatie blijft het werken op de kinderafdeling, dat geeft mij de meeste voldoening; zo gezegd: daar ga ik voor. Samen met de Malawische collega’s zoeken we met de beperkte beschikbare middelen naar de beste genezingskansen voor die zieke kinderen. Gelukkig worden de meesten beter.zonnepanelen

Af en toe zien we een kind met een aangeboren hartgebrek. Die kunnen in Malawi niet geopereerd worden. Voor 2 kinderen: Mercy, een meisje van 6 en Vincent, 4 jaar oud, zochten we afgelopen 2 jaar een ziekenhuis, ergens in Zuid Afrika of in India: beide landen omdat het daar goedkoper is. Een half jaar geleden bood een Duitse kinderarts aan om ze in Homburg, bij hem in de buurt, niet zo ver van Frankfurt, te laten opereren; de tijd dat ze niet in het ziekenhuis zouden zijn, verblijven ze in zijn huis. Kosten per kind ongeveer € 17.000,--. Hij zorgt ook voor het geld. Dit is uiteraard geen blijvende oplossing voor het probleem van de aangeboren hartgebreken in Malawi.building side

Gelukkig gaat nu de Engelse organisatie Chain of Hope Malawische hartpatientjes in Engeland opereren. Maandag 2 september heb ik de 2 kinderen met hun moeders opgezocht in Duitsland, ze waren de week daarvoor met succes geopereerd; het was een wel eind rijden, maar de moeite waard; moeders en kinderen waren blij, ik ook… Op 19 juni heeft de president van Malawi, mevrouw dr. Joyce Banda, een officieel bezoek gebracht aan het St.Gabriel voor de officiele opening van de nieuwe OPD en nog een paar afdelingen. Zo’n soort staatsbezoek geeft een hele hoop gedoe… maaaar het was ook een kans om er een mooie video van te maken: het is een coproductie geworden samen met Arne Chirwa, een clinical officer. Een van dingen die de president ook opende was een grote electrische zonnepaneel installatie: 324 vierkante meter paneel op de daken van het ziekenhuis, 3 grote accu banken en veel schakelkasten. Het werkt fantastisch. Voorlopig is alleen het ziekenhuis zelf erop aangesloten: dat heeft nu continu betrouwbare stroom: de electrische zuurstofapparaten blijven nu gewoon doorlopen voor de kinderen, die dat soms zo hard nodig hebben om in leven te blijven. Hiervoor viel de stroom geregeld uit.arch

Ons ondersteunend werk voor de health centres blijft doorgaan. In Thavite heeft onze bouwer/ aannemer,Emmanuel een stuk aangebouwd aan de maternity, de verloskamer. Eind juli was Giel de Pooter 10 dagen op werkbezoek. Samen hebben we Thavite bezocht. Sister Anna, op de foto, van de Theresian Sisters in Salima, was ook gekomen. Het gebouw was bijna klaar. Op de foto kijk je door een boogvormige doorgang naar het nieuwe gedeelte. In Thavite hebben we ook het zonnepaneel accu systeem verder verbeterd. Het is de bedoeling dat na deze Nieuwsbrief er nog velen zullen volgen.Jacob van Wijk - Voorzitter